Aktuellt

Mikko Hyppönen om största framtida cyberhotet mot organisationer

Mikko Hyppönen i en intervju om hur artificiell intelligens och maskininlärning kommer rita om spelplanen de kommande åren.


Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) har många fördelar men i fel händer kan det ha motsatt effekt. I en artikel i Computer Sweden uttalar sig Mikko Hyppönen, forskningschef på Withsecure om hur AI och ML kommer rita om spelplanen inom fem år. Mikko säger:

Mikko Hyppönen, WithSecure.

– Skadlig AI [är det allvarligaste framtida cyberhotet mot organisationer]. När vi är där att cyberkriminella kan rekrytera ML- och AI-experter, så kommer de inte bara att kunna automatisera de befintliga processerna, utan också laborera med nya slags attacker som vi inte har sett tidigare. 

I artikeln utvecklar han det resonemanget om hur säkerhetsföretag kan dra nytta av maskininlärning för att ligga steget före:

– Vi har använt maskininlärning i våra produkter i sjutton år och under den tiden har vi byggt bättre och bättre system och lärt oss vad som är bra och dåligt, vad som ska blockas och vad som ska tillåtas.

Det som kan förändra spelplanen är när hotaktörerna börjar använda ML och AI i stor skala:

– I en nära framtid kommer angriparna att ta steget mot att själva börja använda maskininlärning och börja automatisera sina attacker. Då är det inte en människa längre som skriver om programvaran eller registrerar de nya domännamnen, utan en maskin.

Du läser hela artikeln här där du även får ta del av hans viktigaste budskap till organisationer.

Liknande artiklar

Missa inget på bloggen

Prenumera på veckovisa uppdateringar om cybersäkerhetsläget samt tips & tricks och nyheter från WithSecure.

Prenumerera på bloggen